Generali Česká pojišťovna 8. června 2023 slavnostně vyhlásila výsledky 3. ročníku soutěže SME EnterPRIZE.

Generali Česká pojišťovna 8. června 2023 slavnostně vyhlásila výsledky 3. ročníku soutěže SME EnterPRIZE.

 

Do třetího ročníku se přihlásila téměř stovka podniků a startupů z celého Česka. Jejich cílem bylo zaujmout odbornou porotu udržitelnou obchodní strategií, inovacemi a především udržitelným podnikáním.

 

Cílem soutěže SME EnterPRIZE je ocenit ty firmy, které v rámci svého podnikání dodržují a prosazují zásady udržitelnosti, a mají tak pozitivní dopad na oblast životního prostředí. Probíhající klimatická změna je nepopiratelným faktem, ze kterého pramení celá řada rizik. Jsou to přitom právě pojišťovny, které pomáhají podnikatelům a firmám unést jejich následky. Zapojení Generali České pojišťovny tak představuje další relevantní formu pomoci.

 

Ze dvou předkol postoupila do finále desítka společností, z nichž porota po osobních rozhovorech vybrala následující finálové pořadí.

1. místo Sonnentor

2. místo Biopekárna Zemanka

3.místo Progres Ekotech

Čím jsme porotu oslovili?

Nejen, že vyrábíme sušenky a další produkty z biosurovin, ale i přes legislativní a výrobní překážky se nám podařilo využít pivovarské mláto, zeleninové a ovocné výlisky nebo kávovou sedlinu od řady velkých podniků a vytvořit z nich chutné a kvalitní potraviny postavené na cirkulárním principu.

Medailonek

play

První místo si v letošním ročníku aktuálně odnesla společnost SONNENTOR, která na jihu Moravy ekologicky pěstuje a zpracovává byliny k výrobě čajů a koření. Na českém trhu působí přes 30 let a řídí se jednotlivými pilíři, jako jsou udržitelnost, férovost, inovace a další. Ve společnosti pracují s ohledem na životní prostředí, zaměstnávají znevýhodněné lidi, zakládají si na lokálních surovinách a transparentním podnikání.

Třetí místo obsadil podnik Progres Ekotech, který z hutních odpadů vyrábí novou vstupní surovinu, čímž naplňuje ideu cirkulárního hospodaření. Odpad z hutí, sléváren a podobných provozů umí proměnit v briketu, která vrací cenné vstupní suroviny zpět do výroby, a ty tak nekončí na skládce. Zároveň je jejich technologie výrazně méně energeticky náročná a má nižší uhlíkovou stopu než jiné alternativy zpracování.

V kategorii startupů zvítězila firma MYCO. Ta zkoumá, vyvíjí a vyrábí funkční přírodní materiály z houbového mycelia a odpadů zemědělského a dřevozpracujícího průmyslu. Materiál vyrobený z mycelia je inovativní a do budoucna má velký potenciál ve stavebnictví. Uplatnění materiálů z podhoubí je široké, dokážou například nahradit polystyren jako výplňový materiál.

Kromě finanční odměny a mediálního zviditelnění bude jedna z prvních tří společností reprezentovat české udržitelné podnikání na celoevropském finále soutěže, které proběhne v listopadu v belgickém Bruselu.