Generali Česká pojišťovna 8. června 2023 slavnostně vyhlásila výsledky 3. ročníku soutěže SME EnterPRIZE.

Podnikání s ohledem na životní prostředí

Generali Česká pojišťovna 8. června 2023 slavnostně vyhlásila výsledky 3. ročníku soutěže SME EnterPRIZE.

 

Do třetího ročníku se přihlásila téměř stovka podniků a startupů z celého Česka. Jejich cílem bylo zaujmout odbornou porotu udržitelnou obchodní strategií, inovacemi a především udržitelným podnikáním.

 

Cílem soutěže SME EnterPRIZE je ocenit ty firmy, které v rámci svého podnikání dodržují a prosazují zásady udržitelnosti, a mají tak pozitivní dopad na oblast životního prostředí. Probíhající klimatická změna je nepopiratelným faktem, ze kterého pramení celá řada rizik. Jsou to přitom právě pojišťovny, které pomáhají podnikatelům a firmám unést jejich následky. Zapojení Generali České pojišťovny tak představuje další relevantní formu pomoci.

 

Ze dvou předkol postoupila do finále desítka společností, z nichž porota po osobních rozhovorech vybrala následující finálové pořadí.

1. místo Sonnentor

2. místo Biopekárna Zemanka

3.místo Progres Ekotech

Čím jsme porotu oslovili?

Nejen, že vyrábíme sušenky a další produkty z biosurovin, ale i přes legislativní a výrobní překážky se nám podařilo využít pivovarské mláto, zeleninové a ovocné výlisky nebo kávovou sedlinu od řady velkých podniků a vytvořit z nich chutné a kvalitní potraviny postavené na cirkulárním principu.

Medailonek

play

První místo si v letošním ročníku aktuálně odnesla společnost SONNENTOR, která na jihu Moravy ekologicky pěstuje a zpracovává byliny k výrobě čajů a koření. Na českém trhu působí přes 30 let a řídí se jednotlivými pilíři, jako jsou udržitelnost, férovost, inovace a další. Ve společnosti pracují s ohledem na životní prostředí, zaměstnávají znevýhodněné lidi, zakládají si na lokálních surovinách a transparentním podnikání.

Třetí místo obsadil podnik Progres Ekotech, který z hutních odpadů vyrábí novou vstupní surovinu, čímž naplňuje ideu cirkulárního hospodaření. Odpad z hutí, sléváren a podobných provozů umí proměnit v briketu, která vrací cenné vstupní suroviny zpět do výroby, a ty tak nekončí na skládce. Zároveň je jejich technologie výrazně méně energeticky náročná a má nižší uhlíkovou stopu než jiné alternativy zpracování.

V kategorii startupů zvítězila firma MYCO. Ta zkoumá, vyvíjí a vyrábí funkční přírodní materiály z houbového mycelia a odpadů zemědělského a dřevozpracujícího průmyslu. Materiál vyrobený z mycelia je inovativní a do budoucna má velký potenciál ve stavebnictví. Uplatnění materiálů z podhoubí je široké, dokážou například nahradit polystyren jako výplňový materiál.

Kromě finanční odměny a mediálního zviditelnění bude jedna z prvních tří společností reprezentovat české udržitelné podnikání na celoevropském finále soutěže, které proběhne v listopadu v belgickém Bruselu.