Věřím, že když se k přírodě budeme chovat s dostatečnou péčí, vrátí nám to.

To je druhá z pěti klíčových oblastí ve Strategii udržitelnosti Biopekárna Zemanka

Chybějící remízky a obrovské výměry polí. Monokulturní lány kam oko dohlédne. Nulová opatření pro zadržování vody v krajině a řeky zavřené do vybetonovaných koryt. Zhoršující se kvalita půdy a často používaná chemická hnojiva, které snižují biodiverzitu, množství motýlů, brouků a různých druhů ptáků. Česká krajina není v dobrém stavu a konvenční zemědělství na tom má svůj díl viny.

Věřím, že když se k přírodě budeme chovat s dostatečnou péčí, vrátí nám to. Proto v Zemance do výroby pouštíme pouze ty suroviny, které jsou BIO a pocházejí z ekologického zemědělství. Tedy takového, kde nepoužívají umělá hnojiva, chemické postřiky, ke zvířatům se chovají s respektem a podporují biodiverzitu. Byli jsme v našem odvětví také první v Evropě, kdo přestal používat palmový tuk. Biosedláci mají náš neskonalý obdiv. 

Vždy je však co zlepšovat, a proto jsme si v této oblasti určili dva následující cíle ⬇️:

3️⃣. CÍL

Celkově třetím cílem je „Znát původ u 50 % našich surovin”. Chceme vědět, v jakých podmínkách vyrostly suroviny, se kterými pracujeme. Mapujeme tak cesty produktů a vytváříme si statistiky pro ty, u kterých známe původního ekozemědělce. V současnosti známe producenty asi 15 % surovin, se kterými pracujeme. Konkrétně jsou to dodavatelé jablek, vajec, čokolády, rostlinného tuku a třtinového cukru.

4️⃣. CÍL

Cílem následujícím je „Pomoci tomu, aby českých ekozemědělců bylo více”. Záleží nám na zdravé krajině. Chceme proto podporovat a motivovat lokální ekozemědělce v jejich práci. Aktivně oslovujeme nové ekozemědělce, zůstáváme s nimi v kontaktu, monitorujeme jejich pokrok a pokud je to v našich silách, pomáháme jim překonávat problémy, na které narážejí.

A stále pokračujeme dál. Mám radost sledovat naše pokroky a jestli zajímají i vás, mrkněte na naše reporty.

#udrzitelnost #bio #ekologie #zemedelstvi

 

 

Podpis JZ