Potravinářství podléhá legislativě a vše je přísně kontrolováno, i přesto bych ale řekl, že se greenwashing v potravinářství vyskytuje. Dle mého názoru totiž problém nastává tehdy, když se mluví o tom, že je něco farmářské. Zrovna tento pojem totiž žádnou legislativou uchopen není. No a potom nastává otázka - co je vlastně farmářské? 👨‍🌾

Jako farmářské je v dnešní době označeno spoustu potravin, a přitom je vyrábí velcí producenti. Jako příklad mohu uvést třeba obrovskou mlékárnu - ve chvíli, kdy totiž tato mlékárna na máslo napíše, že je farmářské, dá mu jiný obal (nejlépe s farmářem na obalu 🙂) a zvýší cenu, a přitom je to úplně stejné máslo, které se dělá běžné, tak je to vlastně nepostihnutelný greenwashing. V zákazníkovi toto máslo totiž vyvolává dojem, že je přímo z farmy, že je to něco lokálního, něco lepšího... Zkrátka, že má nějakou přidanou hodnotu, kterou si člověk spojuje s tím určitým farmářem. Domnívám se, že někteří producenti tuto důvěru zákazníků bohužel zneužívají.

Dalším příkladem greenwashingu v potravinářství můžu zmínit třeba i to, kdy nějaký prodejce koupí jablka v běžném obchodě a na farmářských trzích je prodává za své. V této chvíli zákazník vlastně ani pořádně nepozná, jestli se jedná o jablka z obchodu, nebo ze zahrady farmáře. Zákazníci si na to samozřejmě stěžují, ale legislativně to postihnutelné není. V této chvíli přichází na řadu to, jestli farmáře známe, víme, že to opravdu dělá poctivě, a tak mu i věříme.

Jaké z toho může být ponaučení? Až příště uvidíte farmářský produkt, tak si nejdřív ověřte, zda je to opravdu od poctivých farmářů, nebo se jedná o možný greenwashing v potravinářství 😊.

#greenwashing #potravinarstvi #bio

 

Podpis JZ