Naší misí v Biopekárně Zemance je udržitelný přístup k podnikání. Podporujeme lokální bio farmáře, věnujeme se našim zaměstnancům a nezapomínáme ani na dobré vztahy s odběrateli a dodavateli. Hlavní vizí je poté upéct ty nejkvalitnější sušenky a krekry v BIO kvalitě. Dost aktivně do našeho podnikání také zařazujeme cirkulární ekonomiku a postupně tak vznikají cirkulární produkty. I zde ovšem nezapomínáme na důležité aspekty. Jaké to jsou?

 

Co jsou to vlastně cirkulární produkty

Mezi tyto produkty se řadí sušenky a krekry, jejichž hlavní složka je nevyužitá surovina z jiné potravinářské výroby. V potravinářství se totiž velice často setkávám s tím, že potravina, která již nemá viditelné využití, končí jako odpad. Když se na to ale podíváme z jiného úhlu pohledu, tak zjistíme, že častokrát jsou tyto suroviny stále plné živin a vitamínů. V Biopekárně Zemance jsme proto spojili síly s našimi partnery a dali těmto surovinám, které by se musely zlikvidovat, novou podobu.

Se společností UGO jsme došli k názoru, že dužina, která zbyde po odšťavnění červené řepy, mrkve nebo jablek, se dá stále využívat. Je to totiž pořád ta samá řepa, mrkev a jablko, pouze jsme z nich vylisovali vodu. Doma bych zbytky z odšťavňovače využil například do jogurtu. Proč bychom ale tedy nepřišli na to, jak dužinu zužitkovat v krekrech od Zemanky? Po této naší úvaze vznikly sušenky s dužinou z jablek a krekry s dužinou z mrkve a červené řepy. S Plzeňským Prazdrojem jsme dali nový život pivovarskému mlátu, které zbyde po uvaření piva. A s IKEA, Mamacoffee a Costa Coffee jsme vytvořili výborné kávové sušenky z kávové sedliny.

 

Ušetřili jsme až 88 kg kávy

Velké snížení spotřeby vidíme u kávy. Kávové sušenky vyrábíme dlouhodobě, vždy jsme pro ně však využívali čerstvě namletou kávu. Oslovila nás ale IKEA, zda společně nezkusíme upéct sušenky ze sedliny přímo z jejich restaurací. Tato surovina v kavárnách často končí jako odpad, ale po tomto oslovení jsem v ní objevil cirkulární potenciál. Vymysleli jsme proto odběr sedliny a využili ji pro vznik cirkulárních kávových sušenek. Následně pokračovaly projekty s Mamacoffee a nejnovější spolupráce s Costa Coffee. Všem proto doporučuji - dejte ve svém podnikání cirkulární ekonomice šanci. Přinese vám spoustu skvělých příležitostí i nových produktů a partnerů. A vždy se příležitost jejího využití najde.

 

Co nám cirkulární ekonomika přinesla

  • Znovuvyužili jsme 396 kg kávové sedliny
  • Vyrobili jsme 35 464 kg cirkulárních kávových sušenek
  • Ušetřili jsme až 88 kg kávy

 

Důležitý je výběr dodavatelů

Cirkulární projekty jsou krásné. Když se povedou, udělají obrovskou radost všem, kdo se na nich podílel a i našim zákazníkům. Jako u každého projektu je ale v začátku důležité dávat si pozor na několik zásadních věcí.


1. Nepodceňujte výběr partnera

Kávy se pije nejen v České republice hodně. Ne každá sedlina je ale vhodná pro cirkulární zpracování. Partner musí dokázat nastavit a dohlížet na proces zpracování. Vybíráme proto kavárenské řetězce a další gastro provozovny, protože v nich pracuje dobře vyškolený personál, který sedlinu dokáže ošetřit a uskladnit tak, aby se nezkazila, než se dostane k nám do Zemanky. Ozvali se nám také lidé z kancelářských provozů, kteří by rádi minimalizovali svůj odpad a sedlinu nám zasílali. Ti by však nedokázali splnit hygienické podmínky, které gastro splňuje bezproblémově.

 

2. Hledejte hodnotové průniky

Lokálních i nadnárodních kavárenských řetězců je nejen v České republice mnoho, a tak jsme měli široké pole možných partnerů. I tento výběr měl ale určitá kritéria. Já osobně jsem kladl velký důraz na to, aby daná firma dělala něco pro udržitelnost. Vždy když totiž v podnikání chcete s někým spolupracovat, musíte mít stejné či podobné smýšlení, aby výsledek stál za to. Na to bohužel spoustu podniků zapomíná a udržitelné smýšlení neaplikuje do celého výrobního řetězce. Já však mohu potvrdit, že se to vyplácí.

 

3. Neostýchejte se požádat o radu

Cirkulární projekty jsou v Česku stále tak trochu pionýři. Mnoho věcí zatím není například legislativně podchyceno. Existují však byznysové soutěže, do kterých můžete svůj cirkulární projekt přihlásit a získat financování. My sami jsme se radili například s Cyrkl ohledně legislativy při odběru suroviny z výroby partnerů, aby z nich ani administrativně nevznikl odpad. Když jsme přišli s nápadem postavit novou budovu naší pekárny, konzultovali jsme projekt stavby s architekty ze studia crea-tura a cirkulární využití stavebních materiálů s CIRA Advisory. Se strategií udržitelnosti nám zase pomáhali partneři z Fair Venture.

Pokud sami přemýšlíte, zda se do cirkulárních projektů pustit, neváhejte se mi ozvat a rád se podělím o naše dosavadní zkušenosti.