01.01.2021
Obhájili jsme certifikaci IFS a opět jsme získali o pár setinek bodů více než vloni.
Co je audit IFS? Každý podnik, který pracuje (nejen) s potravinami podléhá mnoha kontrolám. V České republice je to většinou kontrola Státní zemědělské a potravinářská inspekce, která se zaměřuje na kontrolu bezpečnosti a jakosti potravin.
Pokud chcete dodávat do obchodních řetězců nebo zahraničním partnerům SZPI jako kontrola v žádném případně nestačí. Podléháte dalším složitým a náročným auditům jako je BRC nebo IFS FOOD, které k vám do podniku chodí minimálně jednou ročně.
BRC a IFS jsou obdobné normy. Jedna má původ v Anglii a druhá je německo-italsko-francouzská. Obě prověřují potravinářský podnik z hlediska funkčnosti zavedeného systému bezpečnosti potravin. Audity jsou prováděny ze strany certifikační autority a mohou trvat cca od 1 do 5 dní (záleží na velikosti podniku, počtu zaměstnanců a rozsahu výroby).
Během auditu je prověřeno fungování zavedených postupů, např. záznamy z kritických bodů, údržba strojů, provozní a osobní hygiena, suroviny a finální výrobky. Jeden z 10 důležitých (tzv. KO) bodů je sledovatelnost. Podnik musí být schopen po předložení jakéhokoliv výrobku dohledat, kdy byl vyroben, v jakém množství, kam byl dodán. Rovněž musí předložit jaké suroviny a jaké jejich množství bylo pro daný výrobek použitu, kdo, kdy a s jakou šarží je dodal. Zároveň je potřeba na veškeré suroviny předložit certifikáty a na obalové materiály migrační testy a prohlášení o shodě.
Audit IFS má 2 verze certifikace – základní (75 – 95%) a nad 95% tzv. vyšší úroveň (high level). Biopekárna Zemanka při auditu obdržela 97,33 % a je certifikována na vyšší úroveň.